kasviparkittu-nahka

Kasviparkittu nahka-mitä se on ja miksi käytämme sitä

Kasviparkittu nahka

kasviparkittu-nahka

Sana kasviparkittu nahka toistuu usein Tina’s Design Housen sivustolla ja tuotekuvauksissa. Valmistamme kaikki  tuotteemme käyttäen kasviparkittua nahkaa.  Rakastamme sen luonnollista tuntua, muotoa ja väriä mutta mitä kasviparkittu nahka oikein on ja miten se eroaa muista nahoista?

Kasviparkki

Kasviparkki tarkoittaa parkitusmenetelmää, jossa parkitusprosessissa käytetään luonnonmateriaaleja kuten esimerkiksi puun kuorta. Kasviparkitus on vuosituhansia vanha menetelmä ja sen oikeaoppinen toteutus vaatii perinteisten käsityötaitojen tarkkaa tuntemusta. Näiden taitojen yhdistäminen moderniin tuotantosuunnitteluun mahdollistavat entistä pienemmän ekologisen jalanjäljen.Kasviparkittu nahka on täysin erilaista kuin kromiparkittu nahka. Sen ulkonäkö on luonnollisempi ja kestävyys on vertaansa vailla. Kasviparkitun nahan yksi parhaimmista ominaisuuksista on sen patinoituminen, joka tapahtuu ajan mittaan nahkatuotteen ollessa käytössä ja nahan altistumisella ympäristön vaikutuksille esim. auringon valolle.

Ulkonäkö

Nahan kasviparkituksessa käytetään orgaanisia materiaaleja ja luonnollisia tanniineja, jotka ovat peräisin puiden ja kasvien kuorista, lehdistä ja oksista. Jokainen nahkavuota on oma yksilönsä ja siinä on ainutlaatuiset sävyt ja vivahteet sekä merkit. Tämä kertoo ainoastaan siitä, että kyseessä on aito nahkavuota ja se tekee vuodasta ainutlaatuisen ja persoonallisen.

Tuotteita joihin kasviparkittua nahkaa yleisesti käytetään

Kasviparkittua nahkaa käytetään esimerkiksi seuraavien tuotteiden valmistukseen: hevossatulat, asekotelot, puukon tupet, laadukkaat vyöt, lompakot, laukut sekä kengät. Verrattuna kromiparkittuun nahkaan on kasviparkittu nahka alussa aina jäykkää mutta ajan kanssa sekä tuotteen ahkeralla käytöllä nahka alkaa pehmenemään sekä muotoutumaan. Nahka on myös yleisesti kalliimpaa kuin kromiparkittu nahka, koska kasviparkitun nahan valmistusprosessi kestää kauemmin (noin kaksi kuukautta), kuin kromi parkitun.

Kasviparkittu nahka on myös ainut nahka, jota voidaan kuvioida erilaisilla punsseleilla sekä värjätä haluttuun sävyyn.

Kuinka kasviparkittua nahkaa hoidetaan

Jotta kasviparkittu nahka pysyy hyvänä ja säilyttää kauniin ulkonäön, täytyy sitä myös hoitaa. Ensimmäisen käyttökuukauden aikana on syytä välttää nahkatuotteen kastumista. Noin puolen vuoden käytön jälkeen nahka muuttuu joustavammaksi ja muotoutuu käyttäjän mukaan.

Nahkaa täytyy suojata myös kuumuudelta ja jos se kastuu, älä koskaan kuivaa sitä esimerkiksi hiustenkuivaajalla. Nahan täytyy antaa kuivua hitaasti ja rauhassa. Nahan puhdistukseen käytetään vain ainoastaan siihen tarkoitukseen valmistettuja tuotteita kuten nahkasaippuaa.

Nahkatuote kannattaa aika ajoin harjata luonnonharjaksisella harjalla, jotta irtolika ja pöly saadaan pois. Jos nahkaa täytyy putsata nahkasaippualla, kannattaa puhdistuksen jälkeen nahkaan levittää nahkaöljyä. Nahkatuotteen hoitaminen riippuu siitä kuinka kovassa käytössä se on mutta hyvä yleissääntö on öljytä tai rasvata nahka kerran tai kaksi vuodessa. 

TR Leather Designilta löytyy myynnistä nahanhoitoaineet sekä nahkasaippua että omaa valmistusta oleva Nahanhoitobalsami.

Lopuksi

Vaikka kasviparkittu nahka on kalliimpaa kuin kromiparkittu nahka on se ekologisempi, kestävämpi ja laadukkaampi vaihtoehto sekä se paranee vain käytössä. Kestävyytensä ansiosta se tarjoaa hyvän vastineen rahoille ja se on myös klassikko joka ei mene koskaan pois muodista.

Samankaltaiset artikkelit