Käsin kuvioitu nahkavyö

nahan-kuviointi-kasin-kelttikuvio-tr-leather-design

Kun ispiraatio iskee, on melkein pakko siltä seisomalta päästä tekemään työ alusta loppuun. Näin kävi tämän käärmeaiheisen  käsin kuvioidun nahkavyön kanssa.

Nahan kuviointityöt ovat minulle intohimo ja nautin jokaisesta työn vaiheesta. Asiakkaille tehtävien nahan kuviointitöiden  ohella teen myös välillä uniikkeja yksittäiskappaleita myyntiin.

Idea

Ideaa kuvioituun nahkavyöhön olin pyöritellyt mielessäni jo jonkin aikaa mutta en ollut kerennyt piirtämään luonnosta paperille. Se vaatii kuitenkin aikaa ja rauhallisen hetken, että voi kokonaan keskittyä idean toteutukseen. Luonnostelu vaiheessa pyöritän ideaa mielessä ja paperilla niin kauan, että olen siihen tyytyväinen ja lopullinen piirros on valmis. 

Pidän edelleen piirtämisestä lyijykynällä ja siinä suhteessa taidankin olla hiukan vanhanaikainen, sillä kaikki mallini ja luonnokset nahkatuotteisiin teen edelleen paperille.

nahkavyon-piirrosmalli-tr-leather-design

Alkuperäinen idea tähän nahkavyöhön oli tehdä pelkästään kelttikuviota mutta piirroksen edetessä päätinkin yhdistää sen hahmoon joka muuntuu käärmeeksi.

Käsin kuvioitu nahkavyö

Yhden nahkavyön valmistamisessa on todella monta työvaihetta. Toki, kun tehdään käsin kuvioitua nahkavyötä, lisää se myös työvaiheiden määrää. 

Alla lueteltuna pääpiirteittäin nahkavyön työvaiheet:

  1. Kuviomallin piirtäminen.
  2. Vyön aihion sekä kulkurin leikkaus nahkavuodasta.
  3. Aihion valmistaminen kuviointiin.
  4. Kuvion jäljentäminen nahkaan.
  5. Kuvion työstäminen käyttäen kuviointiveistä (swivel knife) sekä punsseleita.
  6. Nahkavyön ja kulkurin värjäys.
  7. Reunojen pyöristys.
  8. Suoja-aineiden laitto.
  9. Kulkurin ompelu.
  10. Soljen ja kulkurin kiinnitys ja vyön rei’itys.

Nahan kuvioinninssa on tärkeää kuviointityökalujen eli punsseleiden nahkaan jättämän jäljen yhdenmukaisuus. Varsinkin taustakuvioinnissa yksittäinen lyönti ei saa näkyä.

Käsin kuvioidun nahkavyön tekeminen vie paljon aikaa. Jo pelkästään kuviointi on aikaavievää mutta myös eri työvaiheiden välillä esimerkiksi värjäyksessä täytyy pitää vuorokauden mittainen kuivumisaika ennen seuraavaa työvaihetta.

Useimmiten tilatut vyöt värjätään mustiksi mutta minulle oli alusta asti selvää se, että tästä tehdään ruskea käsin kuvioitu nahkavyö. Tummanruskea väri sopi aivan erinomaisesti kuvion taustaväriksi ja se korosti upeasti käärmeiden kultaista pintaa.

Upea käärmekuvioinen nahkavyö

nahkavyo-kaarmekuviolla-tr-leather-design

Monivaiheisen työn kruunaa tietenkin lopputulos. Kuvio pysyy nahkavyössä ikuisesti ja eläväpintainen ruskea tausta sekä käärmeiden kultainen hohde saavat eri valoissa erilaisen sävyn ja syvyyden.

kasin-kuvioitu-vyo-kelttikuviolla-tr-leather-design

Kuviointia voidaan tehdä myös muuhunkin, kuin vöihin. Siitä voit lukea lisää sivulta nahan kuviointi. 

Olisitko kiinnostunut tilaamaan kuvioidun nahkavyön? Teema aiheinen vyö onkin loistava lahjaidea ja kuviointia voidaan ideoida lahjansaajan harrastuksista tai kiinnostuksen kohteista. 

Samankaltaiset artikkelit